НАЧАЛО   |   ЗА ПРОЕКТА   |   МАТЕРИАЛИ   |   КОНТАКТИ

EN   |   RU

 

Рустам Абдулаев
доброволец за доставка на хуманитарна помощ
за жителите на фронтовата зона

гр. Донецк
редакцията на "Донецк вечерний"
ноември 2016 г.

автор: Любомир Данков

Част 1

Сепаратизмът се случи преди 25 години, в основата на всичко е разиграването на големи пари

Какво можем да кажем за конфликта, който се случва на територията на т.нар. Украйна? Всички разбираме, че в него са ангажирани транснационални финансови корпорации, които искат да разкъсат т.нар. постсъветски територии на части и всичко e заради суровините и ресурсите.

Конфликтът тук, в Донбас, не е свързан с някакви сепаратистки движения и сепаратизъм. Сепаратизмът се случи преди 25 години, когато въпреки волята на хората братски народи бяха разделени, бяха създадени отделни републики, отделни държави, за да бъде по-лесно да се граби, да се краде, а народът да стигне до просешка тояга.

Хората в Донбас са един многонационален народ. Тук съжителстват много националности. Дори не говоря за постсъветската територия. Тук има и турци, и немци, и много други и повярвайте ми, тук нещата не опират до националности. Тук хората се приемат по техните качества. Ако си добър човек, ако си човек на труда, ако работиш тебе те уважават.

Затова именно тук се прояви по-явно ситуацията на въстание, на непокорство. Защо? Защото народът тук не е за отделяне от Украйна, разбирате ли? А напротив, той е за обединение с Русия. С голямата велика страна, която някога се наричаше Съветски съюз. Народът тук не се е стремил да се отдели от Украйна, а напротив, тук се пропагандира и провежда идеологията за обединението на този велик народ. Да се обедини поне до тези мащаби, в които е бил преди 25 години.

От друга страна сериозни международни финансови корпорации действат против това. За целта се дават много големи суми пари, плаща се на наемни войници, които да причиняват гибелта и смъртта преди всичко на мирното население.

Какво още да кажем за конфликта, за случващото се? По принцип сега протича сплашване на населението. Понастоящем в Донбас няма нито война, нито мир, нали разбирате? Ту се води усилено обстрелване, ту е тишина. И хората вече започват да привикват към този обстрели.

Разбирате ли, те вече не се стряскат от това, че някой наблизо загива, по някого стрелят, някъде падат бомби, че са разрушени от бомби нечии домове, че има жертви, смърт на деца, старци, пенсионери, които загиват не само от рани, но и от глад, от недостиг на медикаменти, от сърдечни пристъпи, от инфаркти. Защото да се преживее това действително е много тежко.

Относно ситуацията тук в момента. Много е лесно случващото се да бъде прекратено. Но за целта трябва да се спре финансирането на наемните бойци, които обстрелват преди всичко мирните територии на Донбас. Всички знаем - и ние, и отсрещната страна - че тук няма никакви патриоти, борещи се за някаква идея, за единна Украина или за обединение на нация.

По принцип в основата на всичко е разиграването на големи пари. Тоест, плащат се големи пари. Войната винаги е свързана с големи разходи, с голямо финансиране. И в този процес участват много хора. Включително и украински политици, които за сметка на тази война натрупаха богатства и се издигнаха. И, естествено, тази ситуация напълно ги устройва. Затова казвам, че целият конфликт е базиран върху много пари. Без това общо взето … Или това е основното, заради което всичко се случва.

Донбас е промишлена територия. Ако разгледаме града ще видим, че 25% от Донбас е в Донецката Народна република. Тук живеят хора на труда, мирни хора. Няма никакви войници, няма никакви руснаци, за които се пише из цяла Европа. И най-важното, най-основното: запомнете, че Донбас е една твърдина, една надеждна защита на мира. Разбирате ли?

Целта на бойните действия, които протичат тук, е да се подготвят войници, които да воюват на мирни територии, на икономически развити територии, където хората са образовани. Тоест, това са бъдещите цели на войната. И ако войната не бъде спряна тук тя ще залее цяла Европа.

 

Рустам Абдулаев
доброволец за доставка на хуманитарна помощ
за жителите на фронтовата зона

гр. Донецк
редакцията на "Донецк вечерний"
ноември 2016 г.

автор: Любомир Данков

Част 2

От страната на Донбас загива основно мирно население

В този конфликт има много жертви сред мирното население на Донбас. Именно сред мирното население. Идват наемни войници - не искам да ги наричам въоръжени сили на Украйна, можем да ги наречем как ли не. Това са хора, дошли тук с оръжие. От страна на Украйна са загинали и загиват само хора с оръжие в ръце, дошли съзнателно да убиват. От страната на Донбас загива основно мирно население. Старци, деца, младежи и опълченци, които са принудени да излязат, за да защитават родителите си, семействата си, земята си.

Едно е да гледаш по телевизията това, което се случва. Но когато пред очите ти убиват не само съседа или близък приятел, а детето ти, жена ти, баща ти, майка ти - това е вече много страшно. Това хвърля хората в крайности. Много хора, които никога не са мислили да вземат оръжие в ръце, именно от отчаяние са принудени да хванат оръжие. Точно затова войната, която се случва тук, е много страшна.

Запомнете - от страна на Донбас загива само и само мирно население. От страна на Украйна загиват тези, които са дошли тук с оръжие, за да воюват и да убиват. Не знам кога ще свърши този конфликт, но когато свърши, всичко тайно ще стане явно. Мисля, че броят на жертвите ще бъде катастрофален и от страна на Донбас, и от страна на Украина.

Няма да се разминем, както предвижда украинската страна, с 9700 загинали. Загиналите ще са стотици, стотици хиляди. И от едната и от другата страна. Никой не води статистика за населението, никой не следи изчезналите. В Украйна изчезналите ги наричат дизертьори и как ли още не.

Това е страшна война, последствията от която още дълго време ще отекват в нашия славянски свят.