НАЧАЛО   |   ЗА ПРОЕКТА   |   МАТЕРИАЛИ   |   КОНТАКТИ

EN   |   RU

 

Виктор Бурдук
Председател на гилдията на ковачите в Донбас

гр. Донецк
офиса на Виктор Бурдук
ноември 2016 г.

автор: Любомир Данков

Оказахме се заложници на геополитическа игра. Човечеството се отдалечава от вярата.

От къде да започнем разговора? Разговорът е за това, че ситуацията в Украйна, в източна Украйна, е част от огромна геополитическа игра. Аз така го разбирам. Може да не съм прав. Но лично аз така мисля. Ние, които се озовахме на тази територия, се оказахме просто заложници на ситуацията, заложници на тези големи игри.

И аз лично видях колко е лесно да се манипулира мнението на масите във всички страни, в Украйна, в източна Украйна, в Европа и навсякъде. Тези геополитици лесно превръщат масите в някакви групи от хора, които са готови да се избиват взаимно, без да си дават сметка, че това е огромен грях, че това е най-страшното, което може да се случи на земята, да се избиваме взаимно и да се руши създаденото за хората.

Аз съм ковач - ковач художник и съм свикнал цял живот да създавам красиви неща. Но за тези повече от две години аз видях толкова разрушения, толкова кръв, толкова трупове, толкова човешки страдания... И трупове на убити и трупове на хора, които получиха инфаркт, защото не понесоха ситуацията, такива които се пропиха и също умряха от това че им спря сърцето. И това са косвени причини за смърт. Тоест ситуацията е толкова ужасна. И това се случва защото човечеството не живее според Библията и Корана. То се отдалечава от вярата.

Преди войната ние работихме в нормално, добро предприятие. Бяхме 50 души. Сега са останали пет човека, които правят нещо мъничко - няма поръчки. Какви поръчки може да има в тази разруха.

Когато беше пика на престрелките, един снаряд влетя и напълно разруши един стругаро-механичен цех. Загинаха... Не, слава богу не загинаха хора, но бяха разрушени много машини, сградата беше разрушена и така нататък. В този офис, където сега седим, всичко беше преобърнато, навсякъде имаше дупки, ние съумяхме да го ремонтираме. Всичко това е лошо.

Причината за това не я разбирам, аз не съм политик. Аз съм обикновен човек, който още веднъж ще кажа, е свикнал да създава красиви неща. И нещата които правихме стоят тук в Донецк, стоят в украински градове и в Европа, има в Австрия, има в Чехия, навсякъде.

И тъй като съм известен ковач аз съм пътувал и сега пътувам в Европа в много градове, където се срещам с други ковачи. Никой от тях не се интересува от войната. Тоест както и ние тук. Те не разбират защо там украинците се избиват.

И изобщо нас са ни приучили да не разбираме това, което се случва там на високо ниво. Защото съществуват кланове, които не могат да си поделят света. И с нашите ръце, чрез нашите маси, чрез телата ни действат и влияят на ситуацията тук. Това е с две думи това което се случва.

Има много примери за това колко разрушения има тук, че това е мъка и страх. А хората са абсолютно нормални. Но ни направиха врагове с нашите братя. Така те се озлобиха срещу нас, ние се озлобихме срещу тях. Това е ужас, това е огромна трагедия. Ето разходете се из града – абсолютно нормални хора. Те презират всички тези олигарси. А всичко това е заради тях. Всичко това е заради огромни суми пари. Заради транснационални компании, които делят света на икономически кланове.

И никога не им е достатъчно. Така е било винаги. Тава не е първата война. Имаше Югославия сега има Сирия, Иран (Ирак). В цял свят е така. Сега е така… Сега всичко е в активна фаза в Европа, в целия свят. Господи! Където и да погледнеш. Вчера се разбра, че президентът на Южна Корея се допитва до своя помощница, която е просто някаква шаманка. И това е навсякъде. Човечеството загива и всичко това е защото то се отдалечило от истинския Бог. То не се води от Библията или Корана и от Вярата. Всеки граби, все им е малко.

Колко му трябва на човек за да е щастлив? Хляб покрив над главата, добра работа, приятели, това е толкова малко. И трябва повече. А откъде? Да се вземе чуждото, да се открадне. Това не е по божиите заповеди. А божиите заповеди навсякъде са еднакви – не убивай, твори, не кради, обичай ближния и така нататък.

Така мисля аз – това е моето мнение. Поздрави на всички! Продължаваме да живеем...